Graag een mooi huis, op reis én op restaurant

Graag een mooi huis, op reis én op restaurant

  • AXA Bank heeft in aanloop naar BATIBOUW 800 huiseigenaars laten ondervragen door onderzoeksbureau Insites over wonen en levenskwaliteit.
  • Jongvolwassenen (20-35-jarigen) zijn de en/en-generatie: ze betaalden een kwart meer voor hun huis dan vorige generaties, maar willen hun luxe niet opgeven. Hun eerste woning is vaak een compromis tussen de droom van een eigen huis en het behouden van de levensstandaard.
  • Als compenseren nodig is, dan kiest de en/en generatie voor een kleinere tuin en geen garage. Voldoende woonruimte en een rustige omgeving zijn de belangrijkste criteria in de keuze voor een woning voor alle generaties.
  • Amper de helft van jongvolwassen huiseigenaars (20-35 –jarigen) is tevreden over het huis waar ze momenteel wonen. Bij de oudere generaties (51-65) is dat driekwart.
 

 

De woningprijzen zijn de laatste jaren gestegen en de 20-35-jarige huiseigenaars hebben gemiddeld een kwart meer betaald voor hun huidige woning dan 51-65-jarigen. Toch wil deze generatie even graag huiseigenaar worden, maar niet ten koste van hun levenskwaliteit. En dat was vroeger anders.

 

De en/en-generatie?

De jongvolwassenen (20-35 jaar) hebben niet de indruk dat ze alles moeten opgeven om hun huis te kunnen financieren. Ze willen graag een eigen woning maar blijven wel reizen, gaan uit eten, en maken budget vrij voor luxeproducten. Vroeger was dat niet het geval – de 51 tot 65-jarigen vonden de eerste jaren minder ruimte om geld anders te spenderen, hun levensstijl stond in functie van de investering in hun eerste woning.
 

Een beetje minder luxe, een beetje minder huis.

Hoe compenseert de en/en generatie dan wel voor de duurdere aankoopprijs voor een woning en het behoud van een dure levensstandaard? Uit het onderzoek blijkt dat de jongvolwassenen zichzelf nog steeds de luxe gunnen die ervoor hadden, maar dan in mindere mate of op een budgetvriendelijkere manier. Zo doen ze aan goede budgettering en sluiten ze compromissen op zowel hun levensstandaard als hun woning.

Compromissen op levensstandaard

Compromissen bij woning

         goedkoper/minder ver reizen

         minder vaak op restaurant gaan

         goedkopere voeding in de supermarkt

         Een voorlopige/goedkopere afwerking.

         Geen kelder of garage.

         Een kleinere tuin

De belangrijkste vereisten voor een perfecte woning.

De jongvolwassenen zijn niet snel tevreden. Hoewel de bewoonbare oppervlakte ongeveer hetzelfde gebleven is als vroeger, is amper de helft tevreden over zijn huidige woning, tegenover driekwart van de 51-65-jarigen. Deze laatste categorie heeft duidelijk vrede genomen met het huis dat ze bewonen.

 

De belangrijkste criteria voor de aankoop van een woning zijn

                  Een rustige buurt

                  Voldoende groot

                  Kwaliteitsvolle materialen

Er zijn grote verschillen tussen de en/en generatie en oudere generaties in de selectiecriteria voor de aankoop van een woning. Jongvolwassenen zoeken voornamelijk een huis

                  Dicht bij scholen

                  Dicht bij familie

                 Dicht bij vrienden


Pascal De Decker, hoofddocent Architectuur aan de KU Leuven, verduidelijkt: “We zien dat de overgrote meerderheid van de respondenten, ongeacht de leeftijd, op zoek is naar een ruime woning die rustig gelegen is en een tuin heeft. De jongere huishoudens geven dan weer aan dat de tuin van hun huidige woning te klein is. Ook de nabijheid van familie en scholen vinden ze belangrijker dan de andere groepen, dat is niet verwonderlijk omdat het hier vaak gaat om gezinnen met jonge kinderen of met dergelijke toekomstpannen.

 

Contacteer ons
Isabeau De Cleen Axa Belgium
Isabeau De Cleen Axa Belgium
Over AXA Bank

Over AXA Bank Belgium

Zesde Belgische bank naar balanstotaal. Vijfde plaats voor woonkredieten, zesde plaats voor sparen. Met zowat 600 kantoren (netwerk van zelfstandige bankagenten) en 850 medewerkers staan we ten dienste van 800.000 klanten in België. De bank leent 19 miljard euro uit aan Belgische gezinnen, zelfstandigen en kleine ondernemingen, voornamelijk door de omzetting van 18 miljard euro Belgische spaargelden. AXA Bank noteert bij Standard&Poors A+/A-1 (stable outlook) en bij Moody's A2 / P-1 (negative outlook). AXA Bank maakt deel uit van de AXA Groep, een toonaangevende internationale bankverzekeraar met 100 miljoen klanten en 160.000 medewerkers actief in 64 landen. Wereldwijd is AXA het nummer 1 verzekeringsmerk, en AXA Bank is in België een sterke financiële speler die eind 2016 tot Bank van het Jaar verkozen is en in 2017 twee Bank Awards won.

Privacy disclaimer.