6 op de 10 eigenaars willen liever renoveren dan wegwezen

90% van de belgen zijn tevreden over hun woning

Negen op de tien Belgen zijn tevreden met hun huidige woning. Dit blijkt uit een onderzoek dat AXA liet uitvoeren bij een steekproef van 1017 Belgische gezinnen[1]. Het is vooral het aanpassingsvermogen van hun woning dat 6 op de 10 Belgen tevreden stemt. Renovatieprojecten zullen dus populair blijven.

 

Het geluk zit in een baksteen

Als men zegt dat de Belg een baksteen in de maag heeft, dan is dat waarschijnlijk omdat deze hem gelukkig maakt. Zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door AXA dat 9 op de 10 Belgen tevreden zijn met hun huidige woning. Bovendien blijkt het bezitten van een woning gelukkiger te maken dan er één te huren: 91% van de eigenaars zegt tevreden te zijn over hun huis, t.o.v. 74% van de huurders.

Een kwestie van grootte en locatie

Als we de voornaamste redenen van deze tevredenheid bekijken, blijken de grootte en de locatie van het huis de belangrijkste rol te spelen. Daarna volgen de wijk waarin de woning is gelegen, een redelijke huurprijs en de nabijheid van een centrum.

Bij de keuze van een woning blijkt de locatie dus zeer belangrijk te zijn. Hoewel de prijs van de woning het belangrijkste beslissingscriterium blijft, worden de buurt, goede verbindingen tussen de woon-en werkplaats, de nabijheid van openbaar vervoer, familie en hobby’s eveneens in rekening gebracht.

Projecten maken gelukkig

De tevredenheid van de Belgen vertaalt zich in een grote trouw aan hun woonst: 62% van hen zijn niet van plan hun woning te verkopen in de toekomst. Wel integendeel: 56% van de Belgen vindt het belangrijk dat hun huis zich kan aanpassen aan veranderingen in de samenstelling van hun huishouden.

Er wordt dan ook zeer veel gerenoveerd. In de afgelopen twee jaar hebben 46% van de respondenten één of meerdere delen van hun huis gerenoveerd. De keuken (18%), de badkamer (14%) en de slaapkamer (11%) zijn de populairste ruimtes om te renoveren.

Momenteel heeft 17% van de respondenten een hypotheeklening afgesloten om hun renovatiewerken te financieren. Dit percentage is het hoogst bij de senioren: 29% van de 50 tot 70-jarigen die momenteel een hypotheeklening hebben afgesloten, gebruiken deze om te renoveren. Van de 5% gezinnen die overwegen een lening op afbetaling aan te gaan in de komende twee jaar, zou 69% deze bovendien gebruiken om de keuken te renoveren en/of het dak van hun woning te isoleren.

Staatssteun heeft een duidelijke invloed op welke renovatieprojecten worden uitgevoerd. 9% van de leningen op afbetaling die werden aangegaan in de afgelopen twee jaar waren bestemd voor de installatie van fotovoltaïsche panelen, het renoveren van daken of voor isolerende ramen.

 

Over AXA Bank

Over AXA Bank Belgium

Zesde Belgische bank naar balanstotaal. Vijfde plaats voor woonkredieten, zesde plaats voor sparen. Met zowat 600 kantoren (netwerk van zelfstandige bankagenten) en 850 medewerkers staan we ten dienste van 800.000 klanten in België. De bank leent 19 miljard euro uit aan Belgische gezinnen, zelfstandigen en kleine ondernemingen, voornamelijk door de omzetting van 18 miljard euro Belgische spaargelden. AXA Bank noteert bij Standard&Poors A+/A-1 (stable outlook) en bij Moody's A2 / P-1 (negative outlook). AXA Bank maakt deel uit van de AXA Groep, een toonaangevende internationale bankverzekeraar met 100 miljoen klanten en 160.000 medewerkers actief in 64 landen. Wereldwijd is AXA het nummer 1 verzekeringsmerk, en AXA Bank is in België een sterke financiële speler die eind 2016 tot Bank van het Jaar verkozen is en in 2017 twee Bank Awards won.

Privacy disclaimer.